Фестиваль наваги в Приморье вошел в ТОП-5 гастрособытий февраля
1 февраля 2019 09:00

Фестиваль наваги в Приморье вошел в ТОП-5 гастрособытий февраля

Аналитическое агентство ТурСтат представило лучшие зимние гастрономические фестивали России, популярные у туристов в феврале. Приморский фестиваль зимней рыбы «Мы – за навагу!» вошел в ТОП-5 рейтинга.

Рейтинг февральских гастрофестивалей составлен на основе их популярности и уникальности. В ТОП-5 вошли этнический гастрофестиваль «Всемирный день пельменя» в Ижевске (Удмуртия), ресторанный фестиваль «Крым на тарелке» в Севастополе (Крым), гастрофестиваль IKRA Festival в Красной Поляне (Сочи), Праздник буузы «Буузын Баяр» в Улан-Удэ (Бурятия) и фестиваль наваги в Приморье.

По словам директора департамента туризма Приморского края Константина Шестакова, бренд дальневосточной кухни постепенно становится более узнаваемым и уже является мотивацией для многих российских и иностранных туристов посетить Приморский край и другие регионы ДФО. По его словам, гастрономические фестивали, отражающие особенности местной кухни, способствуют увеличению туристического потока в регион.

Гастрономический фестиваль зимней рыбы «Мы – за Навагу!» пройдет в Приморье во второй раз с 15 по 25 февраля. В рамках события рестораны Владивостока в течение 10 дней будут подавать гостям традиционное блюдо дальневосточной кухни – жареную навагу, а также предложат авторские блюда с любимой зимней рыбой.

Как отметили организаторы, еще несколько лет назад жареная навага была блюдом, которое приморцы готовили только дома, а туристам эти радости были и вовсе не доступны. Но с развитием гастрономического движения дальневосточной кухни шеф-повара стали внимательно относиться к локальным продуктам и рецептам домашней кулинарии.

Отметим, фестиваль организован Тихоокеанским туристическим союзом, ответственным за проект Pacific Russia Food, при поддержке Туристско-информационного центра Приморского края. Все фестивали дальневосточной кухни входят в региональный Календарь событий.

Напомним, приобрести краевой статус и стать официальным мероприятием Приморского края, а затем и всей России, могут все муниципальные праздники и фестивали. Для этого необходимо заполнить специальную анкету из 12 вопросов, пояснить значимость и актуальность мероприятия, а также визуализировать его с помощью фото- или видеоматериалов. Скачать анкету можно на портале Туристско-информационного центра Приморья.

Софья Коротина, primtravelinfo@mail.ru






FESTIVAL OF NAVAGA IN PRIMORYE INCLUDED IN THE TOP-5 GASTRONOMY EVENTS OF FEBRUARY

Analytical agency TourStat presented the best winter gastronomic festivals in Russia, popular with tourists in February. Primorye Winter Fish Festival “We are for navaga!” entered the TOP-5 of the ranking.

The rating of the February gastronomy festivals is based on their popularity and uniqueness. The TOP-5 includes the World Pelmeni Day ethnic festival in Izhevsk (Udmurtia), restaurant festival “Crimea on a Plate” in Sevastopol (Crimea), the IKRA Festival in Krasnaya Polyana (Sochi), the Buuzyn Bayar Festival of buuzy in Ulan Ude (Buryatia) and the festival of navaga in Primorye.

According to the director of the Primorskiy Territory Tourism Department Konstantin Shestakova, the brand of Far Eastern cuisine is gradually becoming more recognizable and is already a motivation for many Russian and foreign tourists to visit Primorye and other regions of the FEFD. According to him, gastronomic festivals, reflecting the characteristics of local cuisine, contribute to an increase in tourist flow to the region.

Gastronomic festival of winter fish “We are for navaga!” will be held in Primorye for the second time from 15 to 25 of February. As part of the event, for 10 days the restaurants of Vladivostok will be serving the guests a traditional dish of the Far Eastern cuisine - fried navaga, as well as offering creative dishes with the favorite winter fish.

As the organizers noted, a few years ago, fried navaga was a dish that the residents of Primorye cooked only at home, and these joys were not available to tourists. But with the development of the the Far Eastern cuisine gastronomic movement, chefs began to pay attention to local products and recipes of home cooking.

It should be noted that the festival is organized by the Pacific Tourist Union, responsible for the Pacific Russia Food project, with the support of the Tourist Information Center of the Primorskiy Territory. All festivals of the Far Eastern cuisine are included in the regional event calendar.

We remind that all municipal holidays and festivals may acquire regional status and become an official event of the Primorskiy Territory, and then All-Russian. To do this, the organizer should fill out a special questionnaire of 12 questions, explain the significance and relevance of the event, as well as visualize it using photo or video. The application form is available for downloading on the web portal of the Tourist Information Center of Primorye.

 

Нашли ошибку? Выделите мышкой и нажмите Ctrl+Enter